Koliko vode nam je zaista potrebno za zdrav život i lijepu figuru!?

Ako ste išta poput mene, često se pitate da li pijete dovoljno vode. Ali koliko vode zapravo trebate popiti dnevno? Ako se ne varam, svi bismo trebali piti više vode nego što je to trenutačno, bez obzira na zdravstvene i fitness ciljeve. U stvari, čini se da se imperativ „pije više vode“ odnosi čak i na ljude koji nemaju neke posebne zdravstvene ciljeve osim „nastavite biti živi“. Ali pitanje je: koliko je dovoljno? Sretna sam što vam mogu reći da više ne morate raditi nagađanja jer smo razgovarali sa stručnjacima koji su sve to razbili.


Ovo je koliko vode trebate popiti dnevno, tvrde stručnjaci.

Vjerovatno ste čuli da biste trebali piti najmanje osam čaša vode dnevno. To je gotovo dovoljno da se napuni boca od dva litra – što čak i za većinu A tipa može činiti zastrašujućim. Ali, taj klasični savjet može biti malo pogrešan.


Institut za medicinu Nacionalnih akademija nauka zapravo preporučuje 2,7 (11 šalica) litra do 3,7 litara (skoro 16 šalica) dnevno. Ali ovo je zaokret: Ne kažu da trebate piti sve to svaki dan. Evo u čemu je stvar.

Ali mnogo stvari se ubraja u vaš unos vode.


Sva tekućina računa se na vaš dnevni unos, a ne samo obični stari H20. To uključuje sve izvore vode – od osnovne čaše iz slavine, šalice kafe, do sadržaja vode u hrani koju jedete (koja, prema procjeni IOM-a, čini otprilike petinu vašeg dnevnog unosa tekućine). Ako slušate svoje telo – pijte dok ste žedni, jedite kada ste gladni – verovatnoća da ćete dobiti ono što vam treba ili ste blizu njemu. Stoga prestanite znojiti čitavih osam čaša dnevno i razmišljajte o tome na ovaj način.

Vaša prehrana može uticati i na vaš svakodnevni unos vode.

“Vaše tijelo apsorbira vodu u hranu baš kao što bi je sadržavala tekućina”, kaže Levinson. Mnogo voća i povrća ima visok udio vode. Neke dobre opcije: lubenica (duh), krastavci, zelena salata, celer, paradajz, jagode, narandže i grejpfrut. Čak se i supa i paprika računaju kao tečnost.


Ali neke namirnice i pića mogu povećati količinu vode vam treba. “Hrana s diuretičkim učinkom može uzrokovati da izlučite više vode pa će vam trebati više”, kaže Levinson. Ako jedete hranu visoku količinu natrijuma, vaše tijelo će vjerojatno zadržati više vode, ostavljajući vam užitak. Pijenje više tečnosti pomoći će vam da se razrijedi vaš sustav i da se tekućina ponovo redovito kreće.


Pa, kako možete znati da li uzimate dovoljno vode?


Ako ste žedni, tijelo vam govori da vam treba više vode. “Možda ste već dehidrirani”, kaže Levinson. Još jedan dobar način da utvrdite stanje tečnosti je zaviriti u toalet nakon što piškite. “Ako je vaš urin svijetložut, vjerovatno dobijate dovoljno tekućine. Ako je taman ili miriše snažno, vjerojatno vam treba više vode.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *