Hrkanje je problem sa kojim se mnogi suočavaju: Moguće je pobijediti hrkanje, a ovo su savjeti kako!


Ne dozvolite da hrkanje upropasti vaš odnos ili laku noć. Saznajte šta uzrokuje hrkanje i kako ga možete izliječiti.

Prvo pitanje bilo bi, šta je to hrkanje?

O tome kako povremeno hrknu svi, i obično nije nešto što treba brinuti. Hrkanje se događa kada tokom spavanja ne možete slobodno kretati zrak kroz nos i grlo. Zbog toga okolna tkiva vibriraju, što stvara poznati zvuk hrkanja. Ljudi koji hrču često imaju previše tkiva grla i nosa ili „disketo“ tkiva koje je sklonije vibriranju. Položaj vašeg jezika također može ometati glatko disanje.

Ako redovno hrčete noću, to može narušiti kvalitet vašeg sna – što dovodi do dnevnog umora, razdražljivosti i povećanih zdravstvenih problema. A ako hrkanje drži vašeg partnera budnim, to može stvoriti i velike probleme u odnosima. Srećom, spavanje u odvojenim spavaćim sobama nije jedini lijek za hrkanje. Postoji puno efikasnih rješenja koja mogu pomoći i vama i partneru da spavate bolje noću i da prevladate probleme u vezi koji nastaju kada jedna osoba hrče.

Potrebno je da znamo šta to može da uzrokuje hrkanje.

Dob. Kako dosegnete srednju dob i šire, grlo vam postaje suže, a mišićni tonus u grlu se smanjuje. Iako ne možete učiniti ništa u vezi sa starenjem, promjene životnog stila, nove rutine spavanja i vježbe grla mogu sve pomoći u sprečavanju hrkanja.


Prekomjerna težina ili izvan forme. Masno tkivo i loš tonus mišića doprinose hrkanju. Čak i ako uopšte nemate višak kilograma, nošenje viška kilograma oko vrata ili grla može uzrokovati hrkanje. Vježbanje i gubitak kilograma ponekad mogu biti svi potrebni kako biste prekinuli hrkanje.

Način na koji ste izgrađeni. Muškarci imaju uže prolaze od zraka i vjerovatnije će hrkati. Usko grlo, rascjep nepca, uvećani adenoidi i drugi fizički atributi koji doprinose hrkanju često su nasljedni. I opet, dok nemate kontrolu nad zgradom ili rodom, možete kontrolirati hrkanje pravilnim promjenama načina života, rutinom spavanja i vježbama za grlo.

Problemi sa nosom i sinusima. Blokirani dišni putevi ili začepljen nos otežavaju udisanje i stvaraju vakuum u grlu, što dovodi do hrkanja.

Alkohol, pušenje i lijekovi. Unos alkohola, pušenje i određeni lijekovi, poput sredstava za smirenje poput lorazepama (Ativan) i diazepama (Valium), mogu povećati opuštanje mišića što dovodi do više hrkanja.

Držanje spavanja. Spavanje na leđima uzrokuje da se meso vašeg grla opusti i blokira dišne ​​putove. Promjena položaja spavanja može vam pomoći.

Eh sad da kažemo ponešto o tome kako se riješiti hrkanja.

Na tržištu je danas dostupno toliko bizarnih uređaja protiv hrkanja, a stalno se dodaje više toga što pronalaženje pravog rješenja za vaše hrkanje može izgledati kao zastrašujući zadatak. Nažalost, mnogi od ovih uređaja nisu podržani istraživačkim radom ili jednostavno rade tako da noću budite budni. Međutim, postoji puno dokazanih tehnika koje mogu pomoći u uklanjanju hrkanja. Međutim, nije svaki lijek prikladan za svaku osobu, pa zaustavljanje hrkanja može zahtijevati strpljenje, promjene životnog stila i spremnost da eksperimentirate s različitim rješenjima.

Promenite položaj spavanja. Podizanje glave za četiri inča može olakšati disanje i podstaći jezik i čeljust da se kreću prema naprijed. Na raspolaganju su posebno dizajnirani jastuci koji pomažu u sprečavanju hrkanja osiguravajući da vam mišići na vratu nisu zgužvani.


Spavajte na boku umjesto na leđima. Pokušajte pričvrstiti tenisku lopticu na stražnji dio pidžame ili majicu (čarapu možete prišiti na stražnji dio, a unutra staviti tenisku lopticu). Ako se prevrnete na leđa, nelagodnost teniske lopte uzrokovat će vam da se okrenete na bok. Alternativno, zakačite jastuk napunjen teniskim lopticama iza leđa. Nakon nekog vremena, spavanje na vašoj strani postaće navika i moći ćete se oprostiti teniskim lopticama.


Isprobajte uređaj za usta protiv hrkanja. Ovi uređaji koji podsećaju na zaštitnika usta sportiste, pomažu vam da otvorite dišni put dovodeći donju čeljust i / ili jezik naprijed tokom spavanja. Iako stomatološki uređaji mogu biti skupi, dostupni su i jeftiniji kompleti za napraviti sam.

Pročišćeni nosni prolazi. Ako imate začepljen nos, prije spavanja isperite sinuse fiziološkom otopinom. Korištenje neti lonca, nazalnih dekongestiva ili nosnih traka takođe vam može pomoći da lakše dišete dok spavate. Ako imate alergije, smanjite grinje i prhut kućnih ljubimaca u svojoj spavaćoj sobi ili koristite lijek protiv alergije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *