Zanimljivo istraživanje : Pizza više motivira ljude nego novac !

Većina vjeruje da novac najviše motivira ljude. Međutim, što biste rekli o činjenici da je pizza motiviranija?

Dan Ariely, psiholog sa Sveučilišta Duke, odlučio je napraviti vrlo zanimljivo istraživanje. Želio je otkriti što najviše motivira njegove zaposlenike na poslu. Uz pomoć svog tima istraživao je zaposlenike tvornice koja izrađuje čipove za računala. Oni su sebi postavili samo jedan zadatak, smišljajući što mogu učiniti kako bi povećali produktivnost zaposlenika. Oni su radnike podijelili u četiri skupine i prema svakom su postupali drugačije.

Dok je jedna grupa dobila pohvale, drugoj je obećan bonus od 30 dolara. Treća grupa dobila je kupon za pizzu, a četvrta skupina čistu kontrolnu skupinu i nisu primili nikakav bonus !

Nakon prvog dana, pizza se pokazala kao najbolji motivator. Zaposlenici su obećali da su pizze povećale produktivnost za čak 6,7%. Tada je hvaljena skupina povećala svoju produktivnost za 6,6%, posljednja u skupini kojoj je obećan bonus od 30 dolara. Pitanje je zašto se pizza motivira bolje od novca? Novac motivira kratkoročni rad. Ova grupa je već imala učinak od 13,2% od kontrolne skupine drugi dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *